C.N.R.S.
 
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HASTE MENUE
  Tri :
6 exemples
 1 Comment as non ? dis jë a li. - Detraction, dist elle, qui Detrai a mes dens et charpis La gent pour faire coulëis A ma mere [Envie] qui est malade Pour humer en lieu de potage. Elle m'a fait (sa) viandiere Et (sa) maistresse cuisiniere. D'oreilles la serf forees Qui mises (sont) et enhantees Par (my) mon glaive a fer agu En guise de haste menu [var. hatte menue] (GUILL. DIGULL., Pèler. vie hum. S., c.1330-1331, 267).
 2 Cy apres s'ensuient tous les noms particuliers qui sont es yssues d'un porc, qui sont venduz a la triperie. Primo quant le porc est decoré, le sang et les coles yssent premierement et en fait l'en boudins qui veult. Item, et en la froissure sont et appartiennent : Primo en sain, secundo en haste menue, 3o le chaudun. Le sain est le sain qui est entre les boyaulx et la haste menue ; la froissure c'est le foye, le mol, le cuer et la langue ; la haste menue c'est la rate, et a icelle tient bien la moictié du foye et les rongnons ; et l'autre moictié du foye tient a la froissure entre le mol et le cuer. Le chaudun, ce sont les boyaulx que l'en dit l'entrecerele des boyaulx, et aussi sont ce les boyaulx menuz dont l'en fait boudins et saulcisses, et aussi en est la pance. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 193).
 3 En la haste menue d'un pourcel n'a aucun appareil a faire fors le laver et embrocher et enveloper de sa taye, et cuire longuement. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 281).
 4 Une vin aigrete. Prennés menue hate de porc... (Viand. Taillev. B.N. S., a.1400, 60).
 5 Une vinaigrette. Prenez la menue haste du porc... (Viand. Taillev. Vat. S., c.1400-1450, 60).
 6 Menue haste de porc. Prener une haste de porc... (Viand. Taillev. Maz. S., c.1400-1500, 60).
DMF 2020Robert Martin
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